Plan hier een afspraak voor interieuradvies gesprek

Laten leggen was nog nooit zo goedkoop!

Hier vindt u alle informatie op het gebied van het leggen van een laminaatvloer.

Ondervloer leggen Voorbereiding
Alvorens u uw laminaat gaat leggen is het belangrijk om oneffenheden op de bestaande vloer te egaliseren. Hiermee legt u de basis voor een mooi eindresultaat. Vaak wordt gekozen om een ondervloer te plaatsen om te zorgen voor optimale akoestiek evenals een afname van energiekosten. 

Laat uw laminaat rusten
Wanneer de bestaande vloer voldoende egaal is, is het belangrijk om het laminaat 48 uur te laten acclimatiseren. Dit raden wij u aan omdat het laminaat af en toe uit kan gaan zetten na het leggen. Acclimatisatie voorkomt dat uw laminaat gaat kromtrekken. Leg de planken daarom twee dagen van te voren open en bloot in de kamer die u wilt decoreren en laat het letterlijk en figuurlijk rusten.

Gereedschap
Er is speciaal gereedschap ontworpen om een laminaatvloer eenvoudig zelf te kunnen plaatsen. We raden u aan het volgende materiaal aan te schaffen: 

  • Een laminaatsnijder of -zaag
  • Een hamer
  • Een leg-set (slagijzer, stootblok en afstandspietjes) 
  • Een slag-ijzer en zwaaihaak
  • Verstekbak of plintentang

Laminaat leggen Het plaatsen van de stroken
Wanneer u start met plaatsen, begint u bij de langste muur, in een hoek en wordt aangeraden van links naar rechts te werken. Haak de lamellen met hun lange zijde in elkaar onder een hoek van 45o. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast.
Gebruik bij voorkeur afstand-houders ofwel spietjes tussen de eerste plankstrook en de muur. Vervolgens gaat u strook voor strook te werk. Restanten van afgesneden planken kunnen gebruikt worden in een volgende strook zolang het restant minimaal veertig centimeter lang is. Met een hamer en een stootblokje tikt u de stroken netjes tegen elkaar aan. We raden u aan één centimeter vrij te laten tussen het laminaat en de muren zodat uitzetten alsnog mogelijk is. Hiervoor kunt u de bovengenoemde spietjes gebruiken. Wanneer u een verwarmingsbuis wilt omringen, wordt aangeraden anderhalve centimeter vrij te laten. De laatste strook snijdt u op maat en tikt u aan met het aanslagijzer. 

Afwerking
Het laminaat wordt veelal afgewerkt met plinten. Deze zijn beschikbaar in uiteenlopende maten en soorten. Bekijk hier de mogelijkheden die vloerenvoordelig presenteert. Om uw vloer in een mooie staat te houden gedurende vele (intensieve) gebruikersjaren, raden wij u aan stoelpoten te voorzien van viltdoppen en antislip-lagen aan te brengen onder vloerkleden. U houdt uw vloer eenvoudig schoon met een licht vochtige doek. Bij zware vervuiling van uw grondoppervlak wordt geadviseerd alleen speciaal ontwikkelde reinigingsmiddelen te gebruiken.

Banken
Vloerenvoordelig.nl is een onderdeel van