Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Plan hier een afspraak voor interieuradvies gesprek

Info Laminaat & PVC

Laminaat

Laminaat is een populaire vloer wat veel wordt gekocht. Het is een harde vloersoort. Vergelijkbaar met een houten vloer of tegels. De vloer blijft zo populair, omdat het gedegen kwaliteit is. Er zijn vele soorten en maten en ook qua prijs kunt u tegenwoordig alle kanten op. Verder is laminaat bijna op elke ondergrond aan te leggen. Een goede ondervloer is hierbij noodzakelijk. Deze houdt vocht op en werkt isolerend. Hierdoor kan de vloer straks en netjes gelegd worden en gaat de vloer lang mee.

Kliksysteem
Doordat de ontwikkeling van laminaat niet stilstaat, is er een kliksysteem ontwikkelt. Door deze verbinding klikken de planken in elkaar en blijft het bij elkaar en heeft het een straks uiterlijk. Voordelen hiervan zijn dat het makkelijk zelf te doen is en het meteen in gebruik genomen kan worden. Daarnaast kan een beschadigd deel soms gemakkelijk vervangen worden, zonder dat heel de vloer eruit hoeft.  

Mogelijkheden
Tegenwoordig kan je met laminaat alle kanten op. Grofweg kunnen laminaatvloeren verdelen in drie categorieën:
- Gladde laminaatvloeren
- Grove laminaatvloeren (oppervlakte met reliëf) 
- Tegellaminaat

Deze drie varianten hebben elk hun eigen stijl en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Doordat de ontwikkeling niet stilstaat is het zelfs mogelijk om laminaat te krijgen met knoesten, nerven of spijkergaten. Ook kan je kiezen voor een velling. Een velling is een groefje van 2 mm. Wanneer er een 2-zijdige vellingkant wordt aangegeven, zal de groef aan de lange kant van de plank lopen. Bij een 4-zijdige groef, zit de velling aan de lange en aan de korte kant van de plank. Ook kunt u kiezen voor vlak laminaat. Hierbij zitten er geen groeven tussen de laminaatplanken en is de vloer dus helemaal vlak. Verder is het ook mogelijk voor reliëf te kiezen op de laminaatplanken. Door de structuur op de toplaag van de plank, kan de plank een natuurlijker uiterlijk hebben en bijvoorbeeld meer lijken of een echte houten vloer. Ook is er nog een optie als tegellaminaat. Deze heeft het uiterlijk en de vorm van plavuizen. Ook dit is eenvoudiger te leggen dan de plavuizen zelf. Je hebt hier verschillende soorten designs en ook hier kan je kiezen voor een voelbare structuur, zodat het tegellaminaat nog echter lijkt.

Gebruikersklasse
De gebruikersklasse geeft aan waaraan de vloer voldoet. Toch zegt dit niet alles. Hoe ruiger er met de vloer omgegaan wordt hoe, hoe minder lang de verwachte levensduur is. De hoogste klasse, heeft de grootste slijtvastheid. Hieronder ziet u de gebruikersklassen:
AC1 Klasse 21: Licht gebruik
De minst sterke gebruikersklasse. Optie voor bijvoorbeeld in de slaapkamer.
AC2 Klasse 22: Normaal gebruik
Bestand tegen normaal gebruik. Laminaat kan gebruikt worden in bijvoorbeeld de woonkamer.
AC3 Klasse 23/31: Intensief gebruik
Geschikt voor intensievere ruimtes, zoals de gang of voor lichte toepassingen in een commerciele omgeving
AC4 Klasse 32: Zwaar gebruik
Deze klasse is geschikt voor normaal gebruik in commerciele omgeving. Uitermate geschikt voor voor personen met kinderen.
AC5 Klasse 33: Zeer zwaar gebruik
Geschikt voor alle toepassingen. 

Unieke eigenschappen
Elk merk of serie heeft zijn eigen eigenschappen. Je kan veel kanten op met een vloer, maar waar moet u nu eigenlijk op letten wanneer u een vloer gaat kopen? De sterkte van de vloer is zeer belangrijk. Zo kan een vloer 6 mm dik zijn, maar ook 10 mm. Als u bijvoorbeeld in een appartement gaat wonen, met buren onder u, moet u goed kijken naar de geluidsreductie van de vloer. Wanneer u in een huis gaat wonen met vloerverwarming, moet u altijd kijken of de vloer vloerverwarming geschikt is. 

Voordelen
- Makkelijk zelf te leggen
- Makkelijk te onderhouden
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Stijlvast en vochtbestendig 
- Makkelijk herstelbaar (ligt aan situatie)
- Sfeervol
- Behoudt goed haar kleur

Onderhoud
Op iedere vloer waarop 'geleefd' wordt, daar zal slijtage en vuil op komen. Een laminaatvloer is makkelijk in onderhoud. Met een stofzuiger/stofwisser is dagelijks onderhoud voldoende. Wanneer u vastzittend vuil aantreft, kunt u laminaatreiniger aan water toevoegen en de vloer schoonmaken met een lichtvochtige doek. Tip hierbij is dat u nooit teveel water gebruikt.

Tips voor vlekken in uw laminaat
- Strepen van schoenzolen/schoensmeer --> poetsen met microvezel doek of weggommen met een gummetje.
- Wijnvlek --> eerst opnemen met keukenrol, daarna warm water met detergent de vlek verwijderen.
- Chocolade/vetvlek --> eerst opnemen met keukenrol, daarna warm water met detergent de vlek verwijderen.
- Kaarsvet/kauwgom --> eerst hard laten worden, daarna voorzichtig loskrabben

Voorkom vlekken op uw laminaat
- Bloem/plantpotten/bureaustoelen -> bescherm de vloer met beschermende laag onder de voorwerpen. Anders riskeer je krassen, doffe of gebleekte vlekken
- Loop met sokken/pantoffels om krassen te voorkomen
- Leg een goede schoonloopmat bij de deur om zo weinig vuil mee te nemen over het laminaat

Op onze onderhoudspagina kunt u de producten zien die wij adviseren om uw vloer mooi en schoon te houden.

Ondervloeren
Ondervloeren voor laminaat zijn er in veel soorten. Elk met zijn eigen eigenschappen. U kunt uw ondervloer dus uitkiezen op specifieke hoedanigheden. Er zijn verschillende situaties waarin u een een laminaatvloer kan leggen. Dit kan zijn voor een woonhuis of appartement of voor commercieel gebruik. In Nederland is het eenvoudig geregeld. Wanneer de ondervloer een TNO certificaat draagt, kun je deze toepassen in de ruimtes waar een eis is gesteld, betreffende een laminaatvloer en dus de ondervloer.

Wij bieden uiteraard de service om te helpen bij het kiezen van uw ondervloer. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen of zelf uw keuze te maken door te klikken op deze link.

 


 

PVC

De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride: een type kunststof die zo’n tweehonderd jaar geleden per toeval werd ontdekt. Een substantie werd per toeval blootgesteld aan zonlicht waardoor PVC ontstond. Honderd jaar later werd het echter pas de eerste keer gebruikt voor commerciële doeleinden. Inmiddels wordt het in ontelbaar veel producten vervaardigd. PVC-buizen, kozijnen, speelgoed en regenkleding zijn hier voorbeelden van.

Voordelen
- De prijs is zeer voordelig, zeker gezien de lange levensduur en de onderhoudsvriendelijkheid
- Het materiaal is zeer slijtvast en gaat dus langer mee dan de meeste natuurproducten. Ook is het volledigrecyclebaar
- De onderhoudsvriendelijkheid is een van de voornaamste voordelen. PVC werd als eerste toegepast in ziekenhuizen, wegens de hygiëne: schoonmaken is eenvoudig en bacteriën voelen zich niet op hun gemak op het materiaal
- Plaatsbaar in combinatie met vloerverwarming: PVC geleidt uitstekend, daar waar andere materiaalsoorten isolerend werken. Er zit geen hout in verwerkt, waardoor het niet krimpt en uitzet bij verschillende (kamer)temperaturen. De geleidende werking zorgt er juist voor dat vloerverwarming efficiënter werkt. Er gaat minder warmte verloren en u bespaart op uw energiekosten
- PVC is een kunststof imitatie die ogenschijnlijk veel lijkt op een laminaatvloer. Bovendien kunnen specifieke patronen worden uitgesneden.
- Minimaal contactgeluid. Contactgeluiden zoals tikkende hakken en schuivende meubels zijn minimaal bij een PVC vloer. De hoge dichtheid van het materiaal, ofwel minder lucht in het materiaal, creëert dit effect. Ook worden vloeren direct op de ondergrond aangebracht waardoor er geen echoënd luchtlaagje tussen de materialen zit
- Waterbestendig. Vocht op parket of laminaat zorgt vaak voor schade. Deze materiaalsoorten kunnen niet in ieder vertrek geplaatst worden. PVC vloeren reageren niet op vocht. Zodoende kunnen ze in ieder vertrek geplaatst worden en is de vochtbestendigheid uiterst optimaal

Onderhoud

Onderhoud van een PVC vloer is heel makkelijk, want onderhoud is slechts minimaal nodig. Stof kan, zoals normaal ook, met een stofzuiger verwijderd worden. Verder kan het dweilen gedaan worden na behoefte met lauw water en een PU reiniger. Dit kan handmatig, maar bij een (groter) project kan dit ook machinaal. Er is geen specifieke dweilbeurt nodig. Gewoon zoals elke vloer gedaan kan worden. Voordeel bij een PVC vloer is dat het geen jaarlijkse schuur- of waxbeurt nodig heeft.

Doordat een PVC vloer niet veel extra werk oplevert, mits u de vloer 'normaal' belast, geven we u nog wel een aantal tips, zodat u heel lang van uw vloer kan genieten en er dus plezier aan beleeft.

1. Neem een goede schoonloopmat, zodat het meeste vuil niet op uw vloer komt.
2. Een schoonloopmat bij de voordeur werkt het best, wanneer het in de vloer verwerkt zit (1.20 diep). Wanneer u de deur open doet, u meteen met uw voeten op de mat staat.
3. Zorg dat de mat een vochtfunctie heeft, evenals een schraapfunctie.
4. Voorzie stoel- en tafelpoten en andere meubels van glijviltjes.
5. Gemorste producten z.s.m. verwijderen.

Een goede schoonloopmat kan dus een belangrijke factor zijn binnen uw huis, wanneer u een PVC vloer heeft liggen. Zorg daarbij dat de mat een schrapende én een vochtfunctie heeft, zodat zowel vuil als vocht niet op de vloer komt. Wanneer u dit structureel doet, is er weinig onderhoud voor nodig de vloer goed en mooi te houden, zonder er al teveel aandacht aan te besteden.

Voor onderhoudsproducten kunt u naar onze onderhoudspagina gaan.

Banken
Vloerenvoordelig.nl is een onderdeel van